Automate your Marketing
with Womplify




 
Tempe+Tempoyak

By: suhaila zakaria

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 1-Dec-2010 08:32 Email | Share | | Bookmark
Jom belajar meniarap bersama Afiq









golek-golek ngan abang lak



Tuesday, 26-Oct-2010 03:55 Email | Share | | Bookmark
Hero lagikkkkk

Assalammualaikum....

Lamanya fp nie tak berupdate. Semenjak ibu kurang sihat (mabuk2) sampaila dah bersalin pun. La nie baby pun dah nak masuk 3 bulan gambor dia masih tak muncul kat dlm fotopages nie

Alhamdulillah, ibu dah selamat melahirkan hero no.3 di Pusrawi KD melalui kaedah LSCS. Kene caeser weh.....sbb baby nie besor sikit. Maunya tak besor 3.9kg tuh......
Lagipun preggy kali nie sampai overdue 1 week. Dapat gak ibu rasa pengalaman kene caeser tuh.

Afiq dah nak masuk 3 bln dah. Dah pandai gelak bila di tegur. Comei jer..... Abg long & Abg ngah pun dah blh terima adik yg baru nie. Semoga Afiq mewarisi maksud ZARIF (ceria) drpd Abg long & Abg ngah.


Nama : Muhamad Afiq Zarif
Tarikh Lahir : 16 Aug 2010 @ 12:57pm
Tempat Lahir : Hospital Pusrawi Kota Damansara
Kaedah Kelahiran : Caesarean Section (LSCS)



Hai semua....Kami dah bertiga... Macam nie barulah happening kalau nak gaduh2


Gambar2 sekitar sesi lawatan pertama abg long & abg ngah kat spital dan juga 1st week kat rumah


Tuesday, 30-Mar-2010 13:50 Email | Share | | Bookmark
Rich Marble Chocolate Cake Sheila Mambo

Alkisahnya sekali pandang kek nie terus jatuh chenta..... Pastu tgk lak
kat resepinya takde la susah bebenor....cuma tang belang2 jer yg tak brp
confident......tak per yg penting rasanya.....jd dah planned dah nak wat blk keje nanti.

Mula membaking kek nie agak dlm kul 9pm. Sebenornya.....saya tgh susah hati
sbb gaji bln nie x dpt lg......bknnya kompeni nak bankrupt tp duit gaji tuk staff
dah dibwk lari oleh HR nie kira kes tak jujur, amanah lah nie.....spttnya gaji
masuk hr ahad hr tuh......takpe....sabor bbyk....nanti ada rezeki dptla tuh...
Salah satu sbb nape nak wat kek nie....sbb nak hilangkan tensen la tuh.
Disbbkan tu jgklah masa nak cairkan cooking choc. tuh saya leh x sedar, sampai
terhangus. Mula2 cium bau ingatkan jiran yg msk hangus skali tgk kat dapur
alamakkkkkkkk choc.ku hangussss. Cepat2 tuang kat dlm bekas lain.

Masa membancuh kek nie pun cam dah lemah smgt nak carry on......sbb risau kut
rasa pahit choc. tuh.
Yang Aqil lak.....dia mmg 'penyibuk' setia bila saya wat baking......dia ckp wat kek tuk
dia.....ibu tgh dok menggodek butter, gula bagai dia komplen dah tak sabor nak mkn.....
Sampai la dia tertidur...kek msh kat dlm oven lg....cian anak ibu.....takpe nanti
bangun pg leh bekfes kek sesama yekkkkk

Kek dah masak........tp takleh tunggu lg .....lps 5minit terus ngap.....rasanya.....SUPERB
walaupun choc. ku dah terhangus ckit. Pg nie bw bekal ckit tu bekpes kat opis....sambil update nie msh berbaki satu ketul. Anyone..........






Tq so much to mamafami. Saya CP jekk resepi nie yekkkk......
Quote:
RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE SHEILA MAMBO

Ingredients :

125g dark chocolate - diced and melted
125g butter
125g castor sugar
2 eggs - slightly beaten
155g self raising flour
80 ml fresh milk
1 teaspoon vanilla essence

Method :

1. Cream butter and sugar till light.
2. Pour in the eggs, a little at a time. Add in vanilla essence. Continue beating.
3. Add in flour alternately with fresh milk, starting and ending with flour.
4. Divide the mixture into 2. Add one portion with the melted chocolate and leave the other one plain.
5. Grese well, a small baking tin. Spoon 2 tablespoons of plain mixture onto the middle of the baking tin. Top it with 2 tablespoons of chocolate mixture. Continue the proses until all the mixture is used up.
6. Bake in a preheated oven at 170 C for 45 minutes or till done.


Monday, 22-Mar-2010 08:00 Email | Share | | Bookmark
Lemon Rosemary Chicken

Dah lama dah tingin nak wat LRC nih.....cbab nengok kat blog kengkawan cam menyelerakan
Tambahan lak skang nieh selera mkn dah ok (or terlebih ok??) tu yg terus on jer nak cuba resepi
nie.....
Pg sabtu blk dr pasar tani Kelana Jaya terus dok memerap kat dapur ku yg comel itu sampai la
ke tengahari......kalau org yg dah biasa msk tuh kan mungkin kejap jer kot nak sediakan menu
ni....tp cam saya nie yg jarang2 meng'asap'kan dapur nie tuh yg berjam2 tuh

Bila time mkn lak.....aiman g thumbs up tuk chicken ngan mashed potatoes tp aqil lak lps dia
rasa ckit dia ckp "ala...ibu....adik rasa cam tak cdap la ibu msk chicken nie......."
Tak tau la nape mood makan dia hr tuh tak mencapai thp max.....
But for the taste was marvellous since its my first trial.....comment from husband "not bad"




Resepi asal yg dipostkan ke peti Rnet oleh Jeni tp dah ramai yg mencuba dgn citarasa masing2
maka terhasil la resepi cam kat bawah nie. Yg nie saya CP kat fp umieaisyah jer cbab malas dah
nak buat karangan. Thank you & minta halal yer cikgu. Teman ikut jln short cut


Quote:
LEMON ROSEMARY GRILLED CHICKEN

1 ekor ayam
1 biji lemon
3 ulas bawang putih -
2 sudu besar olive oil - teman guna minyak biasa ja
Segenggam Rosemary Kering
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots - teman guna carot biasa
1 biji capsicum - potong kasar2
1 biji bawang besar dibelah 4
2 sudu serbuk Paprika (teman pakai serbuk cili)
Kicap Pekat - teman boh sos lada hitam
Garam dan gula secukup rasa (gula tu dlm 1 sudu besar & garam tu agak2lah yer )

Cara menyediakannya:

1. Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
2. Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat. (rosemary tu payah sikit nak lumat.. kasar2 pun takper )
3. Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam, gula, paprika dan serbuk lada hitam.
4. Ambil sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, carrots, capsicum dan tomato.
5. Lemon tadi dicucuk-cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
6. Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi setakat mana muat perut ayam tu... hehehe..
7. Cucuk/jahit lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi. Boleh guna dawai bunga yg bersih.. macam jahit guni jer jadiknya.. )
8. Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk lebihan tadi dan masukkan dalam loyang.
9. Susun kentang, tomato, bawang, capsicum dan carrots di sekeliling ayam dan bakar didalam oven dengan suhu 180'C selama 1 jam atau sehingga masak. Hidangkan bersama mashed potato, coleslaw atau baked bean.


Tuesday, 2-Mar-2010 09:30 Email | Share | | Bookmark
Makan Besar Punya!!!











[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016 | Powered by Womplify

ns4008464.ip-198-27-69.net